Güvenlik

Optik devi Hoya 10 milyon dolarlık fidye yazılımı talebiyle karşı karşıya

Hoya Corporation’a yönelik yakın tarihli bir siber saldırı, dosya şifre çözücü için 10 milyon dolar fidye talep eden ve saldırı sırasında çalınan dosyaları serbest bırakmayan ‘Hunters International’ fidye yazılımı operasyonu tarafından gerçekleştirilmiştir.

Hoya optik aletler, tıbbi ekipman ve elektronik bileşenler konusunda uzmanlaşmış bir Japon şirketidir. Şirket, 30’dan fazla ülkede 160 ofis ve iştirak ile dünya çapında 43 laboratuvardan oluşan bir ağ işletmektedir.

Firma bir hafta önce, üretim ve sipariş işlemlerini etkileyen bir siber saldırıya maruz kaldığını ve birçok iş biriminde BT kesintileri yaşandığını açıkladı.

O dönemde firma, bilgisayar korsanlarının sistemlerinden hassas bilgilere erişme veya bunları sızdırma olasılığını araştırdığını ancak herhangi bir şeyin çalınıp çalınmadığını belirlemenin biraz zaman alabileceğini belirtmişti.

İlk olarak  LeMagIT tarafından bildirildiği üzere Hunters International, 2 TB veriye tekabül eden 1,7 milyon çalıntı dosyanın yayınlanmaması için 10 milyon dolar fidye talep etti. Bu fidye talebi bağımsız olarak BleepingComputer tarafından da doğrulandı.

Hoya'nın talep ettiği fidye miktarı
Hunters International’ın talep ettiği fidye miktarı
Kaynak: LeMagIT

Şu anda Hunters International sitesinde herhangi bir dosya yayınlanmadı ve tehdit aktörleri Hoya’ya yönelik saldırının sorumluluğunu kamuya açıklamadı.

LeMagIT, kurbanların fidye ödemesi için pazarlık yapmak üzere kullandıkları fidye yazılımı operasyonunun müzakere panelinden ekran görüntüleri şeklinde kanıtlar yayınladı.

Ancak tehdit aktörleri Hoya üzerinde “Pazarlık Yok / İndirim Yok Politikası” uygulayarak kabul edilecek tek teklifin bu olduğunu belirttiler. Bunun fidye yazılımı çetesi tarafından sadece bir palavra mı olduğu yoksa daha düşük bir teklifi kabul etmeyi reddedip etmeyecekleri bilinmiyor.

Bu arada, şirket 4 Nisan 2024’ten bu yana iş durumu hakkında herhangi bir güncelleme yapmamıştır, bu nedenle üretimin etkilenmeye devam ettiği ve iyileştirme çabalarının hala devam ettiği varsayılmaktadır.

Hunters International, 2023’ün ortalarında ortaya çıkan ve şifreleyicisi Hive fidye yazılımı operasyonuyla kod paylaşan bir Hizmet Olarak Fidye Yazılımı (RaaS) operasyonudur ve olası bir yeniden markalaşmaya işaret etmektedir.

Ancak Hunters International, Hive operasyonuyla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddederek, yazılımı ve web sitesini artık feshedilmiş olan fidye yazılımı kuruluşundan aldıklarını iddia etti.

Hunters International’ın o zamandan beri tüm dikey sektörlerdeki şirketleri hedef aldığı ve birkaç yüz bin ila birkaç milyon dolar arasında değişen fidyeler talep ettiği görülmüştür.

Fidye yazılımı çetesi ayrıca kime saldırdıkları konusunda da oldukça gevşek bir politika izliyor, hatta hastaneleri hedef alıyor ve haraç talepleriyle hastaları hedef alıyor.

Kaynak:bleepingcomputer.com

Hakan Karakuş

Hakan Karakuş

1980 yılında İstanbul'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Web Tasarım ve Kodlama bölümünden mezun oldum. Daha sonra Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden ikinci bir lisans derecesi ile mezun oldum. Teknolojiye olan ilgim 1992'de, Inter DX 2x66 işlemcili ilk bilgisayarım ile başladı. 1997-2000 yılları arasında çeşitli bilgisayar firmalarında teknik servis personeli olarak çalıştım ve askerlik görevimin ardından sistem alanında kendimi geliştirmeye odaklandım. 2004 yılında Bilge Adam Eğitim Kurumunda Sistem Mühendisliği eğitimi aldım ve 2005 yılında MCP, MCSE, MCSA, MCSE:S ve MCSE:M gibi çeşitli sertifikalara sahip oldum. Sektörde 2005 yılından beri aktif olarak yer alıyorum. Kariyerim boyunca farklı şirketlerin bilgi işlem departmanlarında görev aldım ve şu an BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş'de Uygulama Operasyonları Yönetim şefliğinde Ekip lideri olarak Görev yapıyorum.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu